E-Pazaryerlerine Kayıt Nasıl Yapılır?
10-09-2021
Fatma Yüksel

Online pazarda güven oluşturmak, gerçekten de geleneksel ticaretten çok daha zordur. Müşteriler online alışveriş yaparken isim, adres ve iletişim numaralarından banka bilgilerine kadar kişisel bilgilerini paylaşırlar. Bu bilgileri doğrudan sizinle paylaşmasalar da, web üzerinden alışveriş yapıyorlar ve bu işlemleri yapmak için web sitenize güveniyorlar. Dolayısıyla, her bir müşterinizin güvenli alışveriş deneyiminden dolaylı olarak siz sorumlusunuz. E-pazaryerleri, hem alıcılar hem de satıcılar için güvenilir bir alışveriş deneyimi vadediyor.
Yapılan araştırmalara göre, müşterilerin %68'inin en sevdikleri ürünleri işletmelerin web sitelerinden ziyade pazar yerlerinden satın almayı tercih ettikleri biliniyor. Çoğu pazaryerinin kendi ürünlerine sahip olmadığını ve bu ürünleri satanların kayıtlı markalar ve tüccarlar olduğunu hepimiz biliyoruz, ancak mesele güvenle ilgili. Pazaryerlerinin müşteri odaklı politikaları, onları alıcıların ilk tercihi haline getiriyor. Peki, işletmenizi e-pazaryerlerine nasıl kaydedebilirsiniz?
E-Pazaryeri Nedir?
Pazar yerinin gerçek anlamı, birkaç satıcının ürünlerini satmak için toplandığı ve alıcıların onları satın almaya geldiği yerdir. E-pazaryeri, satıcıların ürün veya hizmetleri online olarak sattığı ve müşterilerin dijital modda alışveriş yapabileceği iş modelidir. Ürün bazlı işletmelerde, fiziksel ürün müşterinin kapısına teslim edilecektir. Ödeme şekli ve iş yürütme şekli web üzerinde gerçekleşecektir.
Tanınmış e-ticaret pazar yerleri Trendyol, Hepsiburada, N11, Amazon, eBay, Alibaba, Flipkart, Rakuten vb.'dir. Tüm e-ticaret pazaryerleri olmasa da çoğu komisyon bazlı satış modeliyle çalışır. Yeni başlayanlar için piyasada güven inşa etmek gerçekten zor ve pazar, markanızı henüz yeni kurduğunuzda dahi satış yapmanıza yardımcı olabilir. Başlamak için istediğiniz zaman kayıt olabilirsiniz. Ancak, pazaryeri yapısını anlamak, işletmeniz için işe yarayabilecek doğru pazaryeri modelini seçmenize destek olabilir.
E-Pazaryeri Türleri Nelerdir?
Tercih edebileceğiniz çok sayıda e-pazaryeri var. Hangi e-pazaryerinin size uygun olduğuna karar vermek için platform türleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemli. E-pazaryeri çeşitleri şöyle sınıflandırılabilir:
Ürün Pazarı
Ürün pazarı sadece ürünlerle ilgilenir. Bu pazardaki tüm kayıtlı satıcılar, ürünlerle uğraşan üreticiler, toptancılar veya perakendeciler olacaktır. Nihai müşterileri, işletmeler olduğu kadar müşteriler de olabilir.
Hizmet Pazarı
Hizmete dayalı işletmeler, hizmetlerini tanıtmak için kendilerini hizmet pazarına kaydedebilirler. Bu tür pazarlarda hem şirketler hem de bireyler hizmetlerini satabilir. Ödeme modeli çoğunlukla sabit komisyon bazlıdır. Ayrıca, pazar yerleri, işletmelerin ücretli tanıtım yapmalarına ve müşteri deneyimlerine dayalı içerik ve derecelendirme ile rekabeti geliştirmelerine olanak tanır.
Proje Pazarı
Kısa veya uzun vadeli bir bağış toplama hedefiniz varsa, herhangi bir nedenin desteklenmesi veya başka bir oluşum için bunları proje pazarında listeleyebilirsiniz. Hizmet pazarları, projeleri tanıtmak için de kullanılabilir. Sağlayıcılar ve alıcılardan oluşan bir topluluk yaratmak için oluşturulurlar.
Hibrit Pazar Yeri
Ürünlerin yanı sıra hizmetleri aynı platformda satmanıza izin veren pazar yerleri, hibrit pazarlardır. Portalları aracılığıyla ödeme yapma seçeneği sunabilirler veya sunmayabilirler, ancak her iki teklifiniz için platformdan yararlanabilirsiniz.
E-Pazaryerine Kayıt Olmak
Ürün veya hizmet tabanlı bir işletmeye sahip olanlarınız ve çevrimdışı satış yapanlarınız, pazaryerine kaydolabilir ve satış yapmaya başlayabilir. Seçtiğiniz pazaryerine kayıt olmak için öncelikle bir satıcı hesabı oluşturmanız gerekiyor. Satıcı hesabı için gerekli bilgileri yazıp, kimlik doğrulama gibi işlemler yaptıktan sonra kaydınızı oluşturuyorsunuz. Kaydınız onaylandıktan sonra satıcı hesabınızın ayarlarını yapmanız gerekiyor. Ardından ürünlerinizi listelemeniz isteniyor. Bu aşamada ürünlerinizin bilgilerini sisteme kaydediyorsunuz. Herhangi bir pazaryeri sitesine kaydolmadan evvel envanter, lojistik ve yasal belgeler gibi çevrimiçi satış yapmak için gereken tüm temel kaynaklara sahip olduğunuzdan emin olun. Bu gereksinimlerin olmaması, online perakende hayalinizi başlatmanızı engelleyecektir.