Keyword Cannibalization Nedir?
19-12-2020
Mert Cinkara

Web dünyasında sıklıkla karşılaştığınız “keyword” yani “anahtar kelime” ifadesine aşinasınızdır. Peki Türkçede kendine “anahtar kelime yamyamlığı” olarak yer edinmiş olan Keyword Cannibalization ifadesi ile anlatılmak istenen nedir? Keyword Cannibalization, bir arama sorgusunun birden fazla sayfaya odaklanarak listelenmekte olan sayfanın sürekli değişmesini barındıran, içerik ve altyapı kaynaklı olabilecek bir SEO sorunudur. Bu problemin detayına girmek gerekirse; mevzubahis olan sayfaların içindeki içerikle ilgili anahtar kelimelerden dolayı sayfaların birbirlerinin gücünü yemesinden oluşan SEO etkisindeki ve siteye gelen organik trafikteki kayıpların yaşanması diyebiliriz. Web dünyasında hizmetler veren birçok kişinin dikkatinden kaçan bir konu olarak, son zamanlarda fazlasıyla rastladığımız sorunlardan biri haline geldi.
Anlam olarak birbirine yakın olduğu hâlde farklı olan anahtar kelimelerin ayrı ayrı sayfaları donatıyor olması eskiden çok büyük bir önem arz etmiyordu ve yapılan işlemler arama motorunda başarıya dönüşebiliyordu. Bu dönemin geride kalması Google’ın sürekli geliştirdiği ve güncellediği algoritmalarından kaynaklıdır. Daha kaliteli ve detaylı çalışmaların başarıya ulaşması gerektiği düşüncesiyle yeni sistemlerini buna göre tasarlayan Google, Arama motoru botlarının artık anahtar kelime yığınına odaklanması yerine hesaplanmış ve analiz edilmiş içeriklere öncelik vermesini sağladı.
Bu kadar dikkatten kaçmasının nedeni elbette ki birden fazla sebebin olması ve öncelikli olarak temelde Keyword Cannibalization etkilerinin neler olduğunu anlamaya çalışmak ve öğrenmek doğru bir adım olacaktır.
Keyword Cannibalization Etkileri Neler?
Anahtar kelime tercihi olmayan veya zayıf olan sayfa bulunması
Böyle bir durumda alakasız durumda olan diğer sayfalarınız sürekli değiştirilerek arama sonuçlarına düşecektir ve asla istediğiniz gibi bir yönelim görememiş olacaksınız. Yapılması gereken ise oldukça basit. Sıfırdan bir düzenlemeyle ve daha sağlam adımlarla hazırlamış olduğunuz içeriklerinizden oluşan sayfalar yayınlanması gerekmektedir.
Duplicate Content (Kopya İçerik) kullanımı
Siz böyle bir üretim yapmamış olsanız bile bazı durumlarda teknik sorunlardan kaynaklı olarak, sayfalarınızın kopyaları oluşabiliyor ve dikkatinizden kaçabiliyor fakat arama motoru botlarının dikkatinden kaçmayan bu problem yüzünden sayfalarınız değerini kaybediyor. Çünkü botlar sayfalarınızdan birini arama sonucunda gösterir ve bu sorun yüzünden gösterimdeki sayfa ile kopya sayfaları sürekli olarak değiştirir. Dolayısıyla homojen artış beklediğiniz sayfanın etkileşim oranı beklenildiği gibi olmayacaktır.
Tek bir sayfanın almasını beklediğiniz organik trafiğin sayfalar arasında paylanmış durumda olması
Aynı anahtar kelimelere odaklanmış ve dikkatle hazırlanmış olan sayfalarınız istemeden birer çöpe dönüşebilir çünkü etkileşim başarısı beklediğiniz sayfanız, diğer sayfaların organik trafiği etkiliyor olmasından kötü etkilenir ve başarısızlığa sürüklenir. Sayfalarınızın analizini yaparken böyle bir duruma maruz kalıp kalmadığınızı görebilirsiniz. Bunu öğrenmenin en yaygın yolu Google Analytics üzerinden aldığınız verileri kullanmak ve kıyaslamak.
Sayfalar arası Backlink dağılımı
Sayfalarınızın güçlü olması için backlinklere yöneleceksinizdir fakat backlinkleri tek bir sayfada toplamak yerine konuyla ilgili olduğunu düşünerek diğer sayfalara da yerleştirerek Keyword Cannibalization etkisine maruz kalmayı sizin için kaçınılmaz kılarsınız. Yükselişe geçmesini beklediğiniz sayfalar sizi hüsrana uğratacaktır.
Tarama bütçesi (Crawl Budget) etkileşimi
Google arama motoru botlarının sahip olduğunuz bütün sayfaları günlük olarak kaç kere ziyaret ettiğini ifade eden Crawl Budget, hesaplanabilir bir konumda yer alıyor. Belli bir oranın altına düşerse artık sitenizin indeksi arama sonuçlarında güncel olmayacaktır ve her geçen gün değer kaybedecektir. Sayfalarınız aynı içerik seviyesinde birbirine benzer durumda ise bu sorunu yaşamanız yüksek bir olasılıktır.
Dönüşüm oranlarında düşüş olması
Eğer ki bu problemi analiz edememişseniz, bolca yatırım yaptığınız ve dönüşüm beklediğiniz sayfanızın aksine arama sonuçlarında daha düşük ilgisi olan başka sayfalar yer alacaktır. Kullanıcıların, yaptıkları sorgunun tam karşılığı olmayan sayfalara yönlenmesi, sizin sayfanızın dönüşüm oranını hedeflediğinizden çok daha aşağıda tutmuş olacaktır. Doğal olarak istediğiniz başarıdan uzak kalacaksınız.
Site haritasının düzeni
Sitedeki link yerleşimleri ve anchor textleri, arama motoru örümceklerinin sayfaların içeriklerini anlamlandırabilmesi ve sayfaların güç dağılımını yapabilmesi açısından önemli etkenlerdir. Biraz daha detaylı açıklamak için örneklendirmek gerekirse; mobilya mağazanız için açılmış olan bir web siteniz olduğunu varsayalım. Anahtar kelimelerinizden dolayı “gri koltuk takımı” kategorisini “koltuk takımı” kategorisiyle aynı seviyede sayfa gücüne getirmişseniz bu sizin için bir sorun demektir. Çünkü kategorize ettiğiniz o iki sayfa gücünü paylaşacak ve biri diğerinin gücünü sömürecek yani yemiş olacaktır. Keyword Cannibalization ifadesinin en temel örneklerinden birine maruz kaldığınız anlamına gelir. Mesela kategorilerinizi oluştururken “Oturma Odası > Koltuk Takımı > Gri Koltuk Takımı” şeklinde hareket etmeniz önemlidir. Site içindeki düzeni güzel oluşturmalısınız ve farklı sayfa içeriklerinin benzer anahtar kelime odaklı olmamasına özen göstermelisiniz.
Beklenenden kısa ve zayıf içerik tercihi
Sayfa içinde tercih ettiğiniz içerikler, botların incelemeye alacağı seviyede değilse sonuçlarına da dahil etmeyeceği içerikler olduğu anlamına geliyor. Tabii bu durumda “içerik ne kadar uzunsa o kadar iyi” anlamı çıkıyor. Çıkan anlam yanlış sayılmaz ama dikkat edilmesi gereken tek husus elbette ki içerik uzunluğu değil. Hazırlanan içeriğin hem uzunluğu hem de kelime düzenine dikkat edilmiş olması gerekiyor. Anahtar kelimeleriniz içerikte belli bir oranda olmalı ve doğal olarak içerik uzadıkça kullanabileceğiniz anahtar kelime sayısını arttırmış olabileceksiniz. Yine de anahtar kelime seçimleri ve kullanımlarına dikkat edilmesinden bahsediliyor çünkü Sayfalar arası etkileşimin Keyword Cannibalization’a dönüşmemesi için bu durum büyük bir önem taşıyor.
Genel Kapsamda Yapılması Gerekenler
Her şeyden önce kullanılması gereken anahtar kelimeler için, detaylı bir araştırma süreci ve derin analizler yapılmış olması gerekiyor. Bunun için kendinizi yeterli bulmuyorsanız Google Keyword Planner (Google Anahtar Kelime Planlayıcısı) gibi platformlar fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır. Google, analiz yapabilmeniz ve rahat hareket edebilmeniz için kendi bünyesinde çok sayıda eklentiye sahip. Onları kullanarak arama motoru sonuçlarında ne derece güçlü konumlardasınız veya o konumlara nasıl ulaşabilirsiniz, size yol göstermesine izin verin. Fakat ne olursa olsun başarıyı yakalaması gereken sizsiniz, yardım aldığınız eklentiler veya platformlar sizin için bunu gerçekleştiremez. Eğer yetersiz olduğunuzu fark ettiyseniz, SEO çalışmalarının ne kadar derin olduğunu kavramaya başlamışsınız demektir. SEO’nun sadece kelime seçimlerine bağlı bir iş olmadığını unutmamak gerekiyor yani altyapı bilginiz yetersizse, SEO hizmeti veren şirketlerden ve/veya uzman kişilerden destek almanız daha sağlıklı olacaktır.