Search Engine Optimization Nedir (SEO) ?

SEO, Search Engine Optimization kavramının ilk harflerinden oluşan bir sözcüktür. Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen SEO, web sitelerinin Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamaktadır. Günümüzde internetin gelişmesi ve insanların hayatında oldukça büyük bir yere sahip olması ile birlikte SEO gibi kavramlar oldukça önemli bir hal almaya başlamıştır. Bu doğrultuda firmalar ya da kişiler Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer almak için SEO çalışmalarına yönelirler. Ancak bahsedilen çalışmaların oldukça dikkatli ve gerekli noktalara uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde çalışmaların gerekli başarıya ulaşabilmek mümkün değildir. SEO’nun Google sıralamasında web sitelerinin sırasını değiştirdiğini ifade ettik. Bu doğrultuda SEO, site içi ve site dışı SEO olarak ikiye ayrılmaktadır.
Peki, site dışı ve site içi SEO nedir? Gelin hep beraber inceleyelim.
Site İçi Arama Motoru Optimizasyonu Nedir ?

On-Page SEO olarak da bilinen site içi SEO, web sitelerinin sayfalarının her birinin tek tek optimize edilmesi ve arama motorlarına uyumlu hale gelmesini sağlamak için gerçekleştirilmektedir. Site içi SEO ile hedef kitle, sektör ve anahtar kelime gibi unsurlar göz önüne alınarak sitenin analiz edilmesi sağlanmaktadır. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen site içi SEO çalışmaları ile kaliteli ve optimize edilen kodlar kullanılarak web sitelerinin potansiyelinin artması sağlanır. Peki, site içi SEO yapılırken nelere dikkat edilmeli ve hangi noktalar baz alınmalıdır, isterseniz biraz da bunlara değinelim. Öncelikli olarak üzerinde durulması gereken kısım, SEO çalışması yapılırken Google ve Yandex gibi arama motorlarının kullanıcıları düşünerek hareket ettiğinin kavranması olacaktır. Örneğin Google’ın, her geçen günde bir güncelleme çalışmaları ile donattığı algoritmasında en çok nelere önem vererek hareket ettiğini iyi analiz etmiş olmak gerekiyor. Google Kalite Yönergeleri düşünüldüğünde kullanıcılar için ulaşılabilir ve karmaşadan uzak altyapılar hazırlayan web siteleri her zaman bir adım önde olacaktır. SEO çalışmalarının %30-%40 aralığını kapsayan site içi SEO çalışması, arama motoru botlarının bu çalışmayı direkt olarak etkileşime alacağı ve interaktif olarak sıralamaya dahil edeceği bilinerek yapılır. Kısacası site içi SEO’da yapılacak kaliteli işler web siteniz için arama motorlarının kale kapılarının anahtarlarını size teslim etmesi gibidir.
Site Dışı Arama Motoru Optimizasyonu Nedir ?

Site dışı SEO da çalışmaların yaklaşık %60-%70’ini etkilemektedir. Site dışı SEO çalışmaları ile sitenizi dijital platformlarda paylaşarak, backlink alarak web sitelerinin Google’da üst sıralarda yer alması sağlanabilmektedir. Site içi ve site dışı SEO kavramlarını birbirinden ayrı düşünebilmek mümkün değildir. Bu doğrultuda her iki SEO çalışması da başarılı bir SEO çalışmasını elde edebilmek için oldukça önemlidir. Tabiri caizse site içi SEO kale kapısı anahtarı ise site dışı SEO da kral odasına ulaşmak için gereken kale haritası gibidir. SEO Çalışmalarında Aranan Kalite Çalışmalarının başarıya ulaşabilmesi için kaliteli ve profesyonel bir şekilde hizmet alınması gerekmektedir. Aksi takdirde başarılı bir sonuç elde edebilmek ve arama motorlarında üst sıralarda yer alabilmek mümkün değildir. Bu doğrultuda firmamız sizin için en kaliteli hizmetleri sunmaktadır. Siz de bizimle iletişime geçerek başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz.
SEO’dan bahsediliyorsa bazı genel kavramlar ve beraberinde belki kolay kolay karşınıza çıkmayacak olan bazı terimler ve anlamlarının bilinmesi gerekiyor. Bunlardan birkaçından sizlere bahsetmek istiyoruz.
En Çok Bilinen İki Teknik

Birbirine göre dezavantajları ve avantajları olan iki seo tekniğini yakından inceleyelim
- Black Hat SEO
- White Hat SEO
Black Hat SEO Nedir ?

Black Hat SEO arama motorlarının algoritmalarını kandırmaya çalışarak yapılan SEO çeşididir. Google ve diğer arama motorları Black Hat SEO engelleme konusunda kendine birçok mekanizma üretmeye çalışsa da bu üretilen algoritmaları bir şekilde kandırıp çalışmalarını Black Hat SEO yönünde yapan şahıs ve firmalar mevcuttur. Bu tarz yaklaşımları tercih eden kişiler, kurumlar veya işletmeler er geç Google tarafından saptanıp cezalandırılmaktadır.
White Hat SEO Nedir ?

White Hat SEO, Black Hat SEO’nun tam tersidir. Genel olarak, White Hat SEO, web sitenizin bütünlüğünü korurken ve arama motorlarının hizmet şartları içinde kalırken bir arama motoru sonuç sayfasındaki (SERP) arama sıralamanızı iyileştiren herhangi bir uygulamayı ifade eder. Bu taktikler, Google tarafından tanımlanan sınırlar içinde kalır. White Hat SEO örnekleri şunları içerir:
- Kaliteli içerik ve hizmetler sunmak
- Hızlı site yükleme süreleri ve mobil uyumluluk
- Açıklayıcı, anahtar kelime açısından zengin meta etiketler kullanma
Yani White Hat SEO ile sitenizde gezinmeyi kolaylaştırın. Black Hat SEO örnekleri, bağlantı satın almayı veya aldatıcı gizleme tekniklerini kullanmayı içerir. Tüketiciler için aldatıcı veya zararlı olduğu düşünülen herhangi bir taktik, Black Hat olarak nitelendirilecektir. Black Hat taktikleri son derece risklidir ve Google’ın algoritmaları geliştikçe işe yarama olasılığı giderek azalmaktadır.
Domain Authority Nedir ?

Türkçeye “Alan adı otoritesi” olarak girmiş olan ve kısaltması da DA olan bu ifade; eski adıyla SEOMoz ve yeni adıyla sadece Moz olarak bildiğimiz internet girişimi tarafından oluşturulmuştur. Çok sayıda algoritma ile sitelere verilen değerlendirme notudur. Sayılabilir kılmak için 100 üzerinden puanlama yapan bir sistem barındırır. Peki, Domain Authority nelere dikkat ederek bu puanlamayı yapar? Listelemek gerekirse:
- Site içi sayfa ziyaretleri sürelerinin ortalaması
- Site içeriklerinin organik olup olmadığı
- Backlink’lerin kaliteleri ve sayıları
- Domain yaşı
- Sitenin sosyal medya etkileşimlerinden doğan sayfaların kalitesi
Page Authority Nedir ?
Türkçede “Sayfa otoritesi” olarak yer edinmiştir ve kısaltması da PA’dır. Spesifik bir web sitesi sayfasının arama motoru sonuçlarındaki başarı oranının tahmin edilmesi için kullanılır. Domain Authority’de de bahsetmiş olduğumuz Moz tarafından geliştirilen bu sistem ile sayfalara puan verilir. Yaygın olarak puanlama yapan bir diğer şirket de Amazon bünyesinde bulunan Alexa’dır. Bir web sitesinin DA ve PA sonuçlarına ek olarak “Alexa Değeri” ifadesi ile de karşılaşırsınız. Bu puanların yüksek olmasına bağlı olarak bir web sitesindeki ve bir web sayfasındaki SEO çalışmalarının ne derece başaralı olduğunu görebilirsiniz.
Dijital Platformda sektörünüzün önde gelen firmalarından biri olmanızı, Developer Bilişim olarak SEO Hizmetimiz ile ulaşılması kolay bir hedefe dönüştürüyoruz. Kapsamlı bir SEO çalışmasıyla ulaşamayacağınız kitle yoktur.